Please reload

Tidligere innlegg

Miloud Guiderks spektakulære gründerhistorie

22.10.2017

                                          Foto: Urszula Tarasiewicz

 

 

Miloud Guiderks gründerhistorie er spektakulær. Nå kommer boka om Cosmopolite Scene og ildsjelen bak.

 

Anne Ellingsen har skrevet boka om spillestedet Cosmopolite, som i år kan feire 25 års-jubileum. Klubben har flyttet flere ganger, og holder i dag til i det erværdige Soria Moria på Torshov i Oslo. At klubben har etablert seg som en av Nordens fremste scener for jazz og verdensmusikk, kommer av pågangsmot, dugnadsånd og sans for kvalitet.

 

Én enkeltpersons utrettelige innsats har vært avgjørende for suksessen: Miloud Guiderk.

 

Anne Ellingsens bok lanseres på Tronsmo bokhandel 8. november.

 

 

Ridder Miloud

Marokkanske Miloud Guiderk kom til Norge i 1970 og har gjennom mer enn 30 år vært en skapende kraft i norsk musikkliv. Han har trukket noen av verdens mest etterspurte artister til Norge. Ingen andre kunne fått Chet Baker til å spille i gymsalen på en institusjon for utviklingshemmede – eller trukket storheter som Dexter Gordon og Stan Getz til Oslos forstadskommune Bærum.

 

Samtidig har han gjennom klubbene Emma Jazz og Musikkflekken i Sandvika og Cosmopolite i Oslo gitt et mangfold av musikere i Norge muligheter til å fremføre sin musikk.

 

I 2008 ble Miloud Guiderk utnevnt til ridder av 1. Klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden «for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten». I begrunnelsen for tildelingen heter det på Kongehusets hjemmesider:

 

«... Ordensrådet har i sin vurdering og begrunnelse lagt betydelig vekt på at han på sin ukonvensjonelle måte, sin omtanke og raushet har bidratt til å skape et nivå for scenekunst innen jazz og etnisk musikk. Han har ved dette hevet den etniske musikkens nasjonale og internasjonale posisjon. Det er videre lagt vekt på hans innsats for psykisk utviklingshemmede og ikke minst hans arbeid med musikk som brobygger ved integreringen av innvandrere i Norge».

 

Guiderk tildeles Kulturrådets ærespris for 2017.

 

Dugnadsånd og pågangsmot

Uten Miloud Guiderk ville det ikke eksistert noe Cosmopolite – det er alle med kjennskap til saken enige om. Men han hadde ikke greid det alene. Medarbeiderne hans har både utfylt og utfordret ham. De har stått på og muliggjort at klubben har kommet seg gjennom prøvelser som i perioder var nær ved å ta knekken på både organisasjonen og ildsjelen bak.

 

Gjennom 25 år har Cosmopolite bidratt til å gjøre hovestaden kulturelt rikere og mer internasjonal. Spillestedet har også lært oss å like det vi ikke alltid kjenner.

 

Hør NRK Østandssendingens reportasje om Cosmopolite. 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Søkeord
Please reload

Arkiv
Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her.