Please reload

Tidligere innlegg

Humor i Sachsenhausen

05.06.2017

 

­Selv i den svarteste fortvilelse kan humor være tingen. I Sachsenhausen gjorde Odd Nansen mye for å holde humøret og motivasjonen oppe hos medfangene. Her: Hans fødselsdagshilsen til medfange Arne Utvik fra Haugesund.

Livreddende humor

– Hadde det ikke vært for fars og kameratenes store humoristiske sans, hadde de antakelig bukket under i Sachsenhausen. Det sa Odd Nansens datter Siri til meg mens vi jobbet med boken om hennes far, Odd Nansen – arvtageren.

 

Bestill på Haugenbok

 

Boken ble utgitt i 2015. Etter den gode mottakelsen å dømme, satte mange pris på å kunne lese om Odd Nansens liv. Hans dramatiske historie spenner over den krevende oppveksten som Fridtjof Nansens sønn, en enestående humanistisk innsats for flyktninger i Europa, til motstandsarbeid og lange opphold i konsentrasjonsleire. Arkitekten fra Lysaker opplevde mildest talt store prøvelser. Var det humoren som reddet ham?

 

Les om boken og se anmeldelser her: Boken om Odd Nansen

 

Del av et kreativt miljø

Arkitekten, satirikeren og tegneren Odd Nansen lagde mange sprelske karikaturer – også til glede for sine medfanger i nazistenes konsentrasjonsleire. Allerede på Grini, hvor han satt den første tiden etter arrestasjonen, med tittelen ”æresfange” (fordi faren hadde vært en nær venn av kongefamilien), fikk han svi for dette. Da en karikatur av den fryktede og forhatte leirlederen, SS-kommandant Denzer, kom fram ved en razzia, ble kommandanten ikke blid. Han sendte Nansen til Tyskland som straff.

 

Nansenhjelp hjalp jøder

Karikaturen av leirlederen Denzer fjernet den siste rest av romantisk aura Nansen tidligere hadde hatt som den berømte polfareren og statsmannen Fridtjof Nansens sønn. Det hjalp heller ikke til å blidgjøre naziledelsen at hjelpeorgaisasjonen Nansenhjelp, som Odd Nansen ledet, reddet jøder fra tilintetgjørelse. I ettertid er Nansen blitt kalt ”Den norske Raoul Wallenberg” for sin innsats for jødiske flyktninger. Svenske Raoul Wallenberg reddet tusenvis av jøder unna konsentrasjonsleire.

 

Satire og spillopper

I Sachsenhausen satt rundt 2500 nordmenn fanget. Grusomhet og elendighet omga dem. I denne deprimerende virkeligheten var Odd Nansen del av et kreativt miljø, slik han også hadde vært det på Grini. Han og kameratene hans holdt motet oppe hos seg selv og medfangene ved å tegne tegninger, og å lage muntre sanger og sketsjer der de lekreste retter ble "servert "med passende typer vin og med mange ablegøyer.

 

Krigsdagbøkene utgitt på nytt i USA

I over tre år satt Nansen innesperret i tyske fangeleire. Hele denne tiden skrev han dagbok. Notatene ble smuglet ut i uthulede brødfjeler og etter krigen ble de utgitt i flere land. Dagboken er stor litteratur og et viktig historisk dokument med aktualitet også for vår tid. Ikke minst forbløffer den glimrende humoren stadig nye lesere.

 

Den nyutgitte dagboken har vakt oppsikt i USA. Les mer om dette på Tim Boyce’s blog.

 

Historien bak illustrasjonen er beskrevet i Kjetil Jakobsen og Kathrine Lunds bok Krigsbilder. Kunst under okkupasjonen.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Søkeord
Please reload

Arkiv
Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her.